Pijnacker, 16 zonnepanelen (3920 Wp)


Het is ruim een jaar geleden dat Solartime deze woning in Pijnacker van zonnepanelen heeft voorzien. In totaal zijn er 16 zonnepanelen van 245Wp geïnstalleerd icm. micro-omvormers van Enphase.  De ligging is ca. 25 graden zuid-oost met een dakhelling van ongeveer 45 graden. Enkele zonnepanelen ondervinden schaduw van de dakkapel en de garage en om een maximaal rendement te halen is er voor een systeem met micro-omvormers  gekozen. De voordelen zijn oa. dat schaduw op één paneel alleen het rendement van dat ene paneel beïnvloed. Dit is goed te zien op de één na laatste afbeelding van de slideshow.

Totaal heeft dit systeem 4220kWh in 1 jaar opgewekt met een geïnstalleerd vermogen van 3920 Wattpiek.  Daarmee komt de rendements factor op 1.07 kWh per jaar per Wattpiek voor dit systeem terwijl in de regel een factor van 0.9 kWh per jaar per Wattpiek wordt gehanteerd voor een schaduwvrije ligging op het Zuiden!

Was dit systeem met een stringomvormer met 1 MPP tracker uitgevoerd dan zou de opbrengst 16×225 = 3600kWh zijn geweest. Het minst presterende paneel vormt namelijk een weerstand voor de andere panelen en bepaald zodoende de totaalopbrengst. Een verlies van ruim 17% zou het gevolg zijn geweest. Een omvormer met 2 MPP trackers had de ”schade” beperkt tot een verlies van ruim 6%.

Kortom : een zeer goed presterend systeem waarmee ca. 2390 kg CO2 uitstoot is voorkomen en waarmee de energierekening van de bewoners met  ca. € 950 is verlaagd.