Berkel en Rodenrijs, 20 zonnepanelen (4900 Wp)


Berkel en Rodenrijs, 20 zonnepanelen (4900 Wp)

Dit project is in Berkel en Rodenrijs gerealiseerd waar een overkapping is voorzien van 14 zonnepanelen en een tuinhuis van 6 zonnepanelen.

De ligging is nagenoeg pal op het zuiden en dan presteert een zonnepaneel maximaal als deze onder 35 graden wordt geplaatst. Bij deze hellingshoek moet de onderling afstand van de zonnepanelen een stuk groter zijn ivm. de schaduw en zouden er maximaal 8 zonnepanelen op het dak geplaatst kunnen worden.  Om een hogere opbrengst te halen uit het beschikbare dakoppervlak is gekozen de panelen onder 15 graden te plaatsen zodat er 6 extra zonnepanelen geplaatst konden worden. Deze 6 extra zonnepanelen maken het beperkte verlies door de kleinere hellingshoek ruimschoots  goed.

Vanwege de invloed van schaduw op de zonnepanelen door wat struiken en een boom is gekozen om de 245Wp zonnepanelen te voorzien een micro-omvormer. Deze wordt achter het paneel geplaatst en zorgt ervoor dat elk paneel optimaal presteert. Schaduw op één paneel heeft geen invloed op de prestatie van een ander paneel zoals wel het geval is bij een stringomvormer.

De micro-omvormers zijn van Enphase en daarop geldt een garantie van 20 jaar. Daarnaast heeft de eigenaar met een gratis een online montoringsysteem op elk moment inzicht in de opbrengst en werking van het systeem.

Dit systeem was sinds 11 april 2013 in werking en in één jaar 4574 kWh opgewekt waarmee het systeem een rendement heeft behaald van 93,8%!